تفاوت بین گرانی و گران فروشی زیاد است
به گزارش ریال نیوز، بیشترین میزان افزایش قیمت، دامن محصولات پروتئینی را گرفته و منجر به گران شدن بیش از ۱۰ هزار تومانی طیور، افزایش کم سابقه قیمت تخممرغ و افزایش چند باره قیمت شیر و محصولات لبنی شده است. کالاهایی که اکنون در جایی از قیمت قرار گرفته که دست هر شهروندی به آن نخواهد رسید.
کسبه میگویند، دچار سردرگمی شدهاند، اگر کالایی را فروختند باید با قیمتی بسیار بالاتر آن را تامین کنند و اگر نفروشند، توان تامین هزینههای جاری را ندارند؛ از سویی به دلیل کاهش قدرت خرید مردم، میزان فروش و در نتیجه سود آنها بسیار کاهش داشته است به طوریکه، به شدت با مشکل تامین هزینهها مواجهاند.
برخی از کسبه میگویند که اداراتی نظیر بیمه و دارایی، ملاک کارشان گذشته فعالیتهای اقتصادی آنهاست و به همین دلیل میزان هزینههای نظیر عوارض، دارایی، برق، آب و… با رشد مواجه شده و این هم بار مشکلاتشان را افزایش داده است.
رئیس اداره بازرسی و مبارزه با قاچاق کالا سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس با اشاره به اینکه این سازمان یا دیگر دستگاهها عامل گرانی نیستند، به ایسنا میگوید: گرانی بستگی به سیاستها، شرایط اقتصادی، شرایط آب و هوایی و… در کالاهای اساسی و سایر کالاها دارد.
حمید زارع خاطرنشان میکند: بین گرانی و گران فروشی تفاوت وجود دارد، در برخی کالاها افزایش قیمت هایی حادث میشود که متاثر از شرایط بازار و شرایطهای پیشامده است.
زارع با بیان اینکه اکنون ایران در شرایط تحریم بسر میبرد، میافزاید: مرغ مواد اولیه و خوراک دام و طیور به راحتی وارد نمیشود.
وی ادامه میدهد: شرایط ما در واردات کالا و همچنین پرداخت پول و انتقال پول از ارز سخت است، که باعث کمبود برخی کالاها و اجناس در بازار میشود.
زارع با اشاره به اینکه به کنجاله سویا ارز دولتی تعلق میگرفته، اضافه میکند: درحالحاضر ارز نیمایی جایگزین ارز دولتی شده است، که تفاوت قیمت ارزها باعث قیمت تمام شده محصول افزایش پیدا کند، که این تقاوت قیمت ارزها در واردات کالا امری طبیعی در گران شدن آنها محسوب میشود.
رئیس اداره بازرسی و مبارزه با قاچاق کالا سازمان صمت فارس میگوید: در بعضی از بازههای زمانی مرغدار راغب به تولید مرغ نیست که متولی این امر جهاد کشاورزی است و باید در خصوص چرایی این امر توضیحاتی ارائه دهد.
زارع در خصوص نظارت بر قیمت اجناس خصوصا مرغ که قیمت آن این روزها روند صعودی را طی میکند، میافزاید: بدون شک ما با کسانی که اجناس خود را از قیمت مشخص شده بالاتر بفروش برسانند برخورد خواهیم کرد.
رئیس اداره بازرسی سازمان صمت فارس با تاکید بر اینکه ستاد تنظیم بازار کشور و استان برای کاهش التهاب قیمت مرغ توزیع مرغ منجمد را در بازار آغاز کرده است، ادامه میدهد: روزانه حدود ۱۰۰ تن مرغ منجمد با نظارت ناظران ما به بازار تزریق میشود.
او اضافه میکند: درحالحاضر مرغ به وفور در استان وجود دارد و به استانهای دیگر نیز صادر اما میشود، افزایش قیمت مرغ به دلیل افزایش قیمت و کمبود خوراک طیور است.
زارع در خصوص کمبود و همچنین افزایش قیمت روغن در بازار نیز میگوید: مواد خام اولیه روغن در کشور در یک بازه زمانی به راحتی ترخیص نشد، از زمانی اداره گمرک مجوز ترخیص این مواد را صادر کرد تا رسیدن بهدست کارخانجات باعث ایجاد وقفه در تولید و کمبود روغن در بازار شد.
وی با اشاره به اینکه ۹۰ درصد مواد اولیه تولید روغن در کشور وارداتی است، اضافه میکند: درحالحاضر مواد اولیه بهدست کارخانجات توصیه و روغن کشی رسیده است، که آنها ظرفیت مشخصی برای تولید مجدد دارند.
رئیس اداره بازرسی و مبارزه با قاچاق کالا سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس ادامه میدهد: اکنون نیازمند بازه زمانی برای تولید و توزیع مجدد روغن به بازار هستیم.
زارع میافزاید: مردم کشور ما فرهنگ خاصی در خرید بیش از نیاز اجناس کمیاب دارند، برخی با خرید مازاد مصرف روغن این کمبود را تشدید میکنند.
وی با اشاره به اینکه ما بحث شناسایی انبارهای احتکار را در دستور کار خود قرار داده ایم، میگوید: صاحبان انبار و کالا موظفند کالا و ورود و خروج کالاهای خود را از مبداد تا مقصد و همچنین تعداد اجناس را در سامانه ثبت کنند و هرکس این را انجام ندهد به عنوان محتکر شناخته شده و با او برخورد قانونی خواهد شد.
رئیس اداره بازرسی و مبارزه با قاچاق کالا سازمان صنعت، معدن و تجارت استان فارس ادامه میدهد: از ابتدای آبان ماه تا روز پنجم آذر ۳۱۸ بازرسی از عمده کالاهای مورد تخلف شامل، سیمان، پوشک بچه، مواد غذایی، روغن خوراکی، سیمان، شکر، قند، روغن موتور، کیکو رب گوجه، لاستیک، برنج و کود شیمایی انجام شده که ۲۲ پرونده با ارزش ریالی ۲۳۵ میلیارد و ۴۲ میلیون و ۹۴۴ هزار و ۸۰۶ ریال تشکیل شده است.
وی اضافه میکند: ۱۷۷ بازرسی از شرکتهای پخش عمده فروش و انبار با کالاهایی شامل روغن خوراکی، قند، برنج، کود شیمیایی، خودرو، روغن موتور، لاستیک، و پیاز انجام شده که از این تعداد ۱۲ پرونده احتکار با ارزش ریالی ۱۹۷ میلیارد و ۵۸۰ میلیون و ۸ هزار و ۶۲۶ تشکیل شده است.
وی ادامه میدهد: در حوزه فروش اجباری نیز ۷۸ بازرسی از مواد غذایی، ماکارونی، شکر، شوینده ها، کیک و رب و گوجه انجام شده که ۵ پرونده با ارزش ریالی ۲۲ میلیارد و ۲۶۱ میلیون و ۴۱۶ هزار و ۱۸۰ ریال تشکیل شده است.
زارع همچنین میافزاید: ۶۳ بازرسی از عدم اعلام موجودی کالا شامل پوشک بچه، روغن خوراکی، مواد غذایی و سیمان انجام شده که ۵ پرونده با ارزش ریالی ۱۵ میلیارد و ۲۰۱ میلیون و ۵۲۰ هزار ریال تشکیل شده است.
وی با بیان اینکه کالاهای کشف شده زیر نظر سازمان صمت توسط معتمدین در بازار توزیع میشود، در خصوص فروش اجباری روغن نیز میگوید: برخی عرضهکنندگان مواد غذایی روغن در ازای خرید اجناس دیگر در اختیار مصرفکننده قرار میدهند، که به شدت با آنها برخورد و برای آنها پرونده قضایی تشکیل شده است.
زارع خواستار همکاری بیشتر مردم برای کنترل بازار شده و با بیان اینکه روزانه ۷۰ تن روغن در بازار توزیع میشود، میگوید: در شرایط عادی این مقدار روغن بازار را تامین میکرد، اما اکنون با کمبود مواجه هستیم چراکه برخی افراد بیش از مصرف خود خرید میکنند.
وی در خصوص گرانی تخممرغ نیز میگوید: درحالحاضر برای تخممرغ قیمت مصوب اعلام شده است و همه تولیدکنندگان موظفاند به قیمت مصوب را اجرا و خرده فروشان نیز به همین قیمت بفروشند.
زارع میگوید: ستاد تنظیم بازار قیمت لبنیات را براساس شیر خام تعیین میکند، یعنی قیمت همه اقلام نهگانه به جز کره، نسبت به قیمت شیر، تغییر میکند.
تلاشها برای تماس با نمایندگان مجلس و دریافت نظرات آنان بینتیجه ماند و رئیس دفتر یکی از نمایندگان در پیامی اعلام کرد که آقای نماینده در خصوص گرانی گفتوگو نمیکند و در آینده پیرامون سایر مسائل، مصاحبه خواهد کرد.