آیا برق صنعتیه هم به بورس می پیوندند؟
به گزارش ریال نیوز، بنا بر مصوبه 16 مهر ماه هیات وزیران مقرر شده که واحدهای صنعتی و مصرفکنندگان بالای 5 مگاوات برق مورد نیاز خود را از بورس تامین کنند.
رضا اردکانیان با اعلام این خبر گفته بود: یکی از مشکلاتی که در بخش برق بویژه در روزهای اخیر با آن مواجه بودیم این است که با توجه به تولید بیش از 60 درصد برق توسط بخش خصوصی، تولید کنندگان این بخش برای دریافت وجه برقی که به شرکت توانیر به عنوان خریدار انحصاری برق میفروشند، هم تابع قیمتهای تکلیفی و هم از بابت دریافت این وجه با فاصله زمانی قابل ملاحظه، گلهمند بودند و ما یکی از بدهکاران عمده در این عرصه بودیم. در اینجا، تعاملی بین تولید کننده و مصرف کننده خواهد بود که هم کمک بزرگی به تولید کنندگان برای دریافت سریع وجه برق است و هم اینکه بر اساس تجربهای که داریم پس از کشف قیمت، قیمتهای مناسبی عاید مصرفکنندگان میشود.
سیدحمید حسینی در این خصوص گفت: یکی از اهداف تاسیس بورس انرژی این بود که برق وارد بورس شده و خرید و فروش از این طریق انجام شود. اما تاکنون برق یک کالای انحصاری بوده و عمدتا تولیدکننده دولت و توزیعکننده شرکت توانیر بوده است. اکنون اینکه یک کالای انحصاری چگونه در بورس عرضه شود که تعداد عرضهکننده و مصرفکننده آن زیاد است، جای ابهام دارد.
وی افزود: البته سالهای گذشته تعدادی از نیروگاهها به بخش خصوصی واگذار شده و انرژی تجدیدپذیر تولید میشوند که امکان عرضه در بورس دارند و مجبور نیستند برق خود را حتما به دولت بفروشند، اما واقعیت این است که با توجه به کمبودی که داریم بازار، بازارِ فروشنده است و بازار خریدار نیست. چون در تامین برق صنعتی دچار کمبود هستیم. فروش از طریق بورس خود ابزاری میشود که قیمتها برای واحدهای صنعتی افزایش پیدا کند.
سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت و گاز و پتروشیمی گفت: بورسی شدن برق واحدهای بزرگ برای تولیدکننده خوب است اما کسی که واحد جدید صنعتی راهاندازی میکند، نمیتواند برق را به قیمتی که امروز دولت میفروشد، دریافت کند.
وی یادآور شد: اکنون به میزانی که مصرف افزایش مییابد، تولید نداریم، بنابراین حتما واحدهای صنعتی با تاخیر برق را دریافت میکنند، در کوتاهمدت مصرفکننده باید هزینه این اصلاحات را بدهد و با قیمتهای بسیار بالاتر از فعلی خریداری کند، زیرا کمبود عرضه داریم، اما در بلندمدت به نفع همه است.