بزرگداشت جلال خالقی‌مطلق، بزرگداشت شاهنامه و ایران است

ریال نیوز : شاهنامه‌پژوه و استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: جلال خالقی‌مطلق شاهنامه‌پژوهی بی‌نظیر و بی‌مانند بود و بزرگداشت او، در واقع بزرگداشت شاهنامه، فردوسی، ایران و پیوستگی ایرانیان است.

به گزارش ریال نیوز،علیرضا قیامتی، شاهنامه‌پژوه و استاد زبان و ادبیات فارسی، در آیین گرامیداشت زادروز جلال خالقی‌مطلق که به همت بنیاد فردوسی شاخه توس در آرامگاه فردوسی مشهد در حال برگزاری است، درباره جایگاه این شاهنامه‌پژوه برجسته اظهار کرد: بر همگان آشکار است که دکتر خالقی‌مطلق شاهنامه‌پژوهی بی‌نظیر و بی‌مانند بود و اگر نگوییم سرآمد، دست‌کم می‌توان گفت در حوزه خود چهره‌ای بی‌مانند بود.

وی افزود: برای نخستین‌بار می‌توان گفت دکتر خالقی‌مطلق همه نسخه‌های معتبر شاهنامه را دیده و تنها کسی بود که چنین کاری را انجام داد و در تصحیح خود نیز از این نسخه‌ها بهره برد.

قیامتی ادامه داد: به گمان من کاری که دکتر خالقی‌مطلق انجام داد، حاصل بیش از نیمی از عمر او بود که به پای شاهنامه گذاشت و در نهایت کامل‌ترین و بهترین تصحیح شاهنامه را به انجام رساند.

این استاد زبان و ادبیات فارسی درباره مهم‌ترین خدمات خالقی‌مطلق در حوزه شاهنامه‌پژوهی گفت: مهم‌ترین خدمت ایشان هم در زمینه تصحیح شاهنامه و هم در پژوهش‌هایی بود که در عرصه شاهنامه انجام دادند. هر مقاله‌ای که دکتر خالقی‌مطلق درباره شاهنامه نوشت، به یک زاویه تاریک و پرابهام از شاهنامه نور می‌افکند و آن را برای دیگران روشن می‌کرد.

وی تصریح کرد: پژوهش‌های دکتر خالقی‌مطلق در بسیاری از موارد راهگشای پژوهش‌های دیگر شاهنامه‌پژوهان در این عرصه بود و از این جهت، آثار ایشان جایگاه ویژه‌ای در مطالعات شاهنامه دارد.

قیامتی با اشاره به همزمانی درگذشت جلال خالقی‌مطلق با آغاز جنگ اخیر در ایران اظهار کرد: متأسفانه درگذشت ایشان با مجموعه‌ای از اتفاقات سیاسی و آغاز جنگ همزمان شد و آن‌طور که باید، اطلاع‌رسانی و بازتاب خبری درخوری درباره درگذشت این استاد برجسته صورت نگرفت.

وی افزود: در روز آغاز جنگ بود که ایشان از میان ما رفتند و به همین دلیل، مراسم و برنامه‌های مربوط به ایشان نیز آن‌چنان که باید و شاید بازتاب خبری پیدا نکرد و تحت تأثیر فضای اندوهباری قرار گرفت که در کشور حاکم بود.

این شاهنامه‌پژوه ادامه داد: پس از جنگ نیز شاید آن‌چنان که باید مراسم و بزرگداشتی درخور جایگاه استاد برگزار نشد و به گمان من، این برنامه مهم‌ترین و بزرگ‌ترین بزرگداشتی است که تاکنون برای ایشان در مشهد برگزار می‌شود.

توس، جایگاه شایسته بزرگداشت خالقی‌مطلق

قیامتی با اشاره به برگزاری این آیین در آرامگاه فردوسی گفت: حق دکتر خالقی‌مطلق همین است که در مشهد و در جوار آرامگاه فردوسی از او یاد شود؛ چراکه مشهد و توس به دلیل زادگاه فردوسی و خاستگاه حماسه ایران، جایگاه ویژه‌ای در حوزه شاهنامه دارند.

وی افزود: خود دکتر خالقی‌مطلق نیز هر زمان که به ایران می‌آمد، یکی از نخستین جاهایی که به آن سفر می‌کرد مشهد و توس بود و از سوی دیگر، بنیاد فردوسی شاخه توس نیز با ایشان ارتباط نزدیکی داشت و ایشان ریاست بنیاد فردوسی شاخه توس را بر عهده داشتند.

بزرگداشت خالقی‌مطلق؛ بزرگداشت ایران و شاهنامه

استاد زبان و ادبیات فارسی تأکید کرد: بی‌گمان بزرگداشت دکتر خالقی‌مطلق، بزرگداشت ایران و بزرگداشت شاهنامه است.

قیامتی ادامه داد: امروز برای پیوستگی ملی و برای اینکه همه ما در کنار یکدیگر باشیم، نیاز داریم شاهنامه را به‌عنوان بزرگ‌ترین بنیان هویتی و ملی خودمان بشناسیم.

وی گفت: شاهنامه در طول تاریخ پناهگاه ملی ایرانیان بوده است و بزرگداشت دکتر خالقی‌مطلق نیز می‌تواند در همین راستا باشد؛ یعنی بزرگداشت شاهنامه، فردوسی، ایران و ایران‌زمین و همچنین پیوستگی ایرانیان.

ضرورت معرفی شاهنامه به زبان نسل امروز

قیامتی در پاسخ به پرسشی درباره تغییر شیوه مطالعه نوجوانان و گرایش بیشتر آنان به فضای مجازی، بر ضرورت استفاده از زبان هنر و فناوری برای معرفی شاهنامه تأکید کرد.

وی اظهار کرد: ما چاره‌ای نداریم جز اینکه شاهنامه را به زبان روز و زبان نسل امروز معرفی کنیم و نمی‌توانیم انتظار داشته باشیم نوجوانان امروز تنها با همان متن کهن با شاهنامه ارتباط برقرار کنند.

این شاهنامه‌پژوه افزود: البته متن اصلی و آموزش آن جایگاه خود را دارد، اما کار اصلی این است که شاهنامه با زبان هنر، فناوری‌های روز و رسانه‌ها آمیخته شود.

قیامتی گفت: باید از ظرفیت نمایش، نقاشی، بازی‌های شاهنامه‌ای و دیگر ابزارهای هنری و فناورانه استفاده کنیم تا بتوانیم شاهنامه را به نسل جدید نزدیک‌تر کنیم و زمینه ارتباط بیشتر نوجوانان و جوانان با این میراث ارزشمند فرهنگی را فراهم کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شش − دو =

پربازدیدترین ها