به یاد عبدالمجید ارفعی، پژوهشگر تکرارنشدنی

ریال نیوز : پروفسور حسن امین به یاد عبدالمجید ارفعی پیامی صادر کرد.

به گزارش ریال نیوز ، متن پیام به این شرح است :

دکتر عبدالمجید ارفعی، پژوهشگر برجسته زبان‌ها و ادبیات باستانی اکدی و آشوری و ایلام شناس از چهره های فرهنگی و پژوهشی تکرارنشدنی بود. وی اولین و نامدارترین مترجم ایرانی استوانه کوروش کبیر معروف به منشور حقوق بشر بود که در اسفند ۱۴۰۴ در ۸۶ سالگی از رنج بیماری ریوی رها شد.
کتاب او را که همان ترجمه منشور کورش از انتشارات فرهنگستان هنر قبل از انقلاب بود، سال ها پیش، از دکتر فریده معتکف مدیر انجمن ایران‌شناسی قدیم هدیه گرفتم . دستخط دکتر معتکف بر صفحه اول کتاب را در ماهنامه حافظ چاپ کرده ام، با نوعی شوآف و احساس غرور چون یکی از صدها اثری بود که مرا علامه خطاب کرده بود.
من خود دکتر ارفعی را در دورهمی های دوست نزدیک مشترکمان مهرداد ارفع زاده وکیل دادگستری و از اعضای قدیمی شورا مرکزی جبهه ملی دوم شناختم، جبهه ای که غلامرضا تختی را به شورای مرکزی برگزید و به ادیب برومند ( بعدها رئیس شورای مرکزی جبهه ملی) رآی نداد و موجب سرایش قصیده فضاحت ملی از سوی ادیب برومند شد.
من استاد ارفعی را مکرر در مجامع عمومی می دیدم اما مهمتر ملاقات های خصوصی دونفره مان در فرهنگستان هنر درخیابان ولیعصر مخصوصاً در زمان ریاست علی معلم شاعر بود. اتاق بزرگی در اختیارش گذاشته بودند و او مردانه به تحقیقات عالمانه اش راجع به ایلام، آشور و آکد ادامه می داد.
مطلبی که من از او آموختم، کتابت درست ایلام بود. من در «تاریخ حقوق ایران»، ایلام را با ع نوشته بودم. ارفعی گفت درست نیست. من توضیح دادم که وجه تسمیه اش بلندی و ارتفاع سرزمین عیلام است. پاسخ داد این نظر قدیمی مقبول نیست، چون ریشه ایلام از آن وجه تسمیه مستقل است.
ارفعی از معدود متخصصان ایرانی در حوزه زبان‌های ایلامی و اکدی بود.‌ بخش مهمی از فعالیت حرفه‌ای خود را به مطالعه و ترجمه اسناد و کتیبه‌های دوره‌های باستانی در دانشگاه شیکاگو اختصاص داد. به من گفت چون تاریخ دقیق روز فتح بابل به دست کورش و صدور منشور حقوق بشر را کشف و اعلام کرده است، مغضوب جمهوری اسلامی است و به این دلائل نمی خواهد در مجله حافظ که آن هم در مظنه خطر است، مقاله بنویسد.
من این یادداشت را بر سبیل یادگار نوشتم تا حقایقی از تاریخ معاصر را بازگفته باشم.
سیدحسن امین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 × سه =

پربازدیدترین ها